Bestuur en organisatie

We zetten ons in om zoveel mogelijk leerlingen een passende onderwijsplek te bieden binnen de Hoeksche Waard. Om dit te bereiken is er maatwerk nodig en dat realiseren we samen met onze aangesloten scholen voor voortgezet onderwijs en andere partners binnen de Hoeksche Waard.

Het Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Hoeksche Waard (SWV 28.15) bestaat uit vier schoolbesturen met vijf scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs, die samen verantwoordelijk zijn voor het bieden van een passende onderwijsplaats voor leerlingen in het voortgezet onderwijs in de Hoeksche Waard. Daarnaast participeert Stichting Yulius Onderwijs.

De participerende partijen zijn:

De directeur-bestuurder van het Samenwerkingsband (mevr. Tineke Leuvekamp) draagt zorg voor het besturen van de stichting en is verantwoordelijk voor het uitvoeren van het Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband en de daarin opgenomen beleidsdoelen. De directie-bestuurder is tevens voorzitter van de Toelaatbaarheidscommissie.

De Raad van Toezicht bestaat uit:
Dhr. F. van der Knaap; onafhankelijk voorzitter
Mevr. J. Warmels (lid); namens Christelijke Scholengemeenschap Willem van Oranje.
Dhr. A. Keller (lid); namens Stichting De Hoeksche School, openbaar primair en voortgezet onderwijs Hoeksche Waard
Dhr. J. Winters (lid); namens Christelijke Scholengroep De Waard

Mevr. B. van der Horst (lid); namens Yuverta
Mevr. M.J. De Kreek-Haven (lid); namens Stichting Yulius Onderwijs

Het Samenwerkingsverband VO-HW faciliteert verschillende overleggen binnen het Samenwerkingsverband zoals het overleg met de RvT, directeuren van de VO-scholen en de coördinatoren onderwijsondersteuning. Daarnaast zijn er de overleggen tussen de scholen voor primair, voortgezet en middelberoepsonderwijs en kunnen er op thema’s werkgroepen worden geformeerd. Een ander belangrijk netwerkoverleg is het op overeenstemming gericht overleg met de gemeente Hoeksche Waard. Het Samenwerkingsverband draagt zorg voor de uitvoering van de afspraken vanuit het Ondersteuningsplan en heeft tevens als taak om steeds beleid te herzien en te actualiseren. Onder andere de overleggen met de directeuren en coördinatoren onderwijsondersteuning worden beschouwd als beleidsvoorbereidend en visievormend en leidt tot geactualiseerde beleidsplannen.

Het is aan de directeur-bestuurder om deze plannen voor te leggen aan de schoolbesturen met als doel hierop gezamenlijk visie te ontwikkelen.

Vanaf 1 januari 2025 heeft er een bestuurswijziging plaatsgevonden. Het dagelijks bestuur van het samenwerkingsverband was voor 1 januari 2025 in handen van twee aangesloten schoolbesturen en het interne toezicht werd verzorgd door de overige drie bestuursleden (allen lid van het algemeen bestuur van het samenwerkingsverband). Dit model bleek niet toekomstbestendig en steeds vaker werd vanuit de overheid aangestuurd op het borgen van onafhankelijkheid in de Raad van Toezicht. Vanaf 1 januari 2025 is dat georganiseerd. De ‘Toezichtvisie’ van de huidige Raad van Toezicht is nog in ontwikkeling. Overige bestuurlijke documenten zijn te vinden onder tabblad VO-HW Samenwerkingsverband.

Het SWV 28.15 heeft als beleid vastgesteld, dat de ondersteuning voor kinderen met ondersteuningsbehoeften gezien moet worden als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van regulier en speciaal (voortgezet)onderwijs. Deze gezamenlijke verantwoordelijkheid komt tot uitdrukking in onze visie op inclusief onderwijs. Deze visie gaat uit van een breed ondersteuningsaanbod op de reguliere VO scholen waarbij elk kind het recht heeft om zo thuis nabij als mogelijk onderwijs te kunnen volgen.

Ondanks ons brede ondersteuningsaanbod kan er nog steeds een aanvraag worden ingediend voor een Toelaatbaarheidsverklaring voor het voortgezet speciaal onderwijs, cluster 3 en cluster 4. Deze aanvragen worden beoordeeld door de Toelaatbaarheidscommissie (TLC). Deze commissie heeft de formele taak te beoordelen of een leerling toelaatbaar is tot een school voor Voortgezet (speciaal) onderwijs (VSO) en heeft de bevoegdheid een toelaatbaarheidverklaring voor plaatsing in het VSO af te geven. De aanvragen worden door scholen ingediend in Kindkans en via dit systeem verloopt ook de communicatie met de scholen over de TLV. De scholen communiceren dit vervolgens met de ouders.

De Toelaatbaarheidscommissie (TLC) heeft een onderzoeks- en adviesfunctie en beslist over de toelaatbaarheid voor het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) voor de clusters 3 en 4.

Het team van de TLC bestaat uit:
Voorzitter: Tineke Leuvekamp

Eerste onafhankelijk deskundige: Karin Tuijtel (orthopedagoog)

Tweede onafhankelijk deskundige: Mariska de Kok (psycholoog)

Tweede onafhankelijk deskundige: afhankelijk van de ondersteuningsvraag

Ouders en onderwijspersoneel hebben zeggenschap over Passend Onderwijs. Dit is georganiseerd in de ondersteuningsplanraad van het Samenwerkingsverband. Het ondersteuningsplan behoeft de instemming van deze ondersteuningsplanraad. In het Samenwerkingsverband VO HW bestaat de ondersteuningsplanraad uit twee personen per schoolbestuur: één lid namens het personeel en één lid namens de ouders. De afgevaardigde personen hoeven geen lid te zijn van de (G)MR.